Hasiči varují před plošným vypalováním porostů

03.03.2011 16:07

Požáry v přírodním prostředí dál zaměstnávají hasiče v kraji


 



Slunečné a suché dny posledního uplynulého týdne byly pro hasiče ve znamení častých výjezdů k hlášeným požárům v přírodním prostředí. Blížící se jaro je tradičním časem, kdy zahrádkáři, chataři a chalupáři začínají upravovat a čistit své pozemky. Mezi klasické nešvary, a nutno dodat také protizákonné jednání, patří plošné vypalování porostu.

 

Hasiči proto varují před nebezpečným plošným vypalováním suchého porostu na volných plochách, které může způsobit nekontrolované rozhoření s možným ohrožením jak přírody, tak majetku nebo i zdraví lidí. Zvláště senioři by se měli mít na pozoru a neměli by přeceňovat své omezené reakční schopnosti.

 

 

Příkladem a varováním může být případ z obce Lužná na Vsetínsku.

 

Dne 2.3.2011 v 11:22 hod. byli hasiči informováni o požáru louky u obce Lužná na Vsetínsku. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Lužné a Valašské Polanky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému vyhoření suchého porostu na louce.

 

Devětapadesátiletý majitel pozemků prováděl nezákonné plošné vypalování staré suché trávy, když vlivem větru došlo k nekontrolovatelnému rozhoření. Plameny se v silném větru rozšířily a zasáhly kaskádovité pozemky na ploše asi 150 x 50 metrů.

 

Hasiči museli zásahem zabránit dalšímu šíření požáru na další plochy pozemku a na stromy. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo přestupkové jednání muže vyřešeno v blokovém řízení.

 

 

 

Jen během středy vyjížděli profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji k pěti hlášeným požárům v přírodním prostředí. Zde je přehled zbývajících čtyř.

 

14:38 – Zlobice

Jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže vyjela se dvěma cisternami, posílena o jednotku dobrovolných hasičů ze Zlobic, na hlášený požár v lese. Místo bylo velmi těžko dosažitelné a na místo se dostala jen jedna z cisteren. Pomocí proudu vody a lafety bylo uhašeno místo požáru. Plameny zasáhly plochu asi 40 x 20 metrů. Požár se rozhořel při pálení klestu.

 

16:00 – Dobrotice

Jednotka profesionálních hasičů z Holešova vyjela se svým zásahovým vozem, posílena o jednotky dobrovolných hasičů z Holešova a Dobrotic, na hlášený požár louky. Svědci události viděli z místa požáru utíkat dva malé kluky. Hasiči museli místo požáru uhasit a zabránit dalšímu rozšíření požáru do okolí.

 

16:53 – Ostrožská Lhota

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště vyjela na hlášený požáru u Ostrožské Lhoty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru stromu. Strom byl plameny značně poškozen a hasiči ho museli po uhašení pokácet.

 

17:45 – Nezdenice

Jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu vyjela se dvěma cisternami, posílena o jednotku dobrovolných hasičů z Nezdenic, k hlášenému požáru trávy. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že požár zasáhl plochu asi 50 x 50 metrů. Hasiči požár postupně uhasili a zabránili jeho dalšímu šíření do okolí.

 

 


https://www.sdhlhotauvsetina.webnode.cz/