MČR ve vyprošťování osob

16.09.2010 18:56

Dnes se něktěří naši členové zůčastnili V.Mistrovství HZS ČR ve vyprošťování osob z havarovaných vozů, které se letos konalo na výstaviišti v Přerově.

Mistrovství Hasičského záchranného sboru České republiky ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel se zúčastnly týmy z hasičských záchranných sborů krajů a jeden tým z hasičského záchranného sboru podniku. Každý tým měl připravený scénář, který simululoval dopravní nehodu osobních vozidel se zraněnými osobami.

Soutěžní tým do posledního okamžiku neznal situaci, u které bude zasahovat. Úkolem soutěžního družstva, složeného z velitele a tří hasičů, bylo bezpečné a efektivní vyproštění zraněné osoby z havarovaného vozidla za použití požární techniky a věcného vybavení používaného v jednotkách požární ochrany za použití taktických a odborných postupů. Součástí vyproštění zraněného bylo také poskytnutí první předlékařské pomoci a transport zraněné osoby na místo simulující vozidlo zdravotnické záchranné služby.

Průběh práce sledovali rozhodčí, kteří hodnotili oblast taktiky vedení zásahu (např. přístup k místu nehody, provedení průzkumu, označení místa nehody, protipožární zabezpečení, velení u zásahu apod.), techniku provedení zásahu (např. stabilizace vozidla, ochrana zraněné osoby, manipulaci se zraněnou osobou) a poskytnutí první předlékařské pomoci.

Družstva měla pro vyproštění zraněné osoby maximální limit 20 minut. Čas provedení zásahu ale nebyl rozhodujícím kritériem pro určení závěrečného pořadí soutěžních týmů. O vítězi a dalších umístěních rozhodl součet bodů získaných ve všech hodnocených oblastech. Výsledný čas určil pořadí až v případě rovnosti bodů.

Během mistrovství probíhala u místa konání výstava výrobců hasičské a záchranářské techniky a program bezpečnosti v dopravě, organizovaný BESIPem, simulátory nárazu a převrácení vozidla a jiné zajimavé prezentace.

Více o mistrovství zde

Fotogalerie zde

Výsledky zde

 


https://www.sdhlhotauvsetina.webnode.cz/