Požár domu

04.04.2009 00:00

Požár

 

Dramatická záchrana při požáru v domě ve Lhotě u Vsetína

 

 

Dne 1.4.2009 ve 22:10 hod. byli hasiči informováni o požáru rodinného domu ve Lhotě u Vsetína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Lhoty. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v ložnici rodinného domu a ke zranění dvou osob. Při požáru uhynul také jeden ze psů a papoušek.

Informaci o požáru obdrželi hasiči od policie. Jednotky dorazily do ohlášené lokality během pár minut, ale nalezení místa požáru trvalo další čas. Požár zpozorovali hasiči až poté, co si všimli kouře vycházejícího z podkrovního okna.

Do uzamčeného domu se hasiči dostali násilím přes vchodové dveře i dveře do sklepa. V dýchacích přístrojích pronikli do zcela zakouřeného rodinného domu a v nulové viditelnosti zahájili průzkum hmatem a na kolenou. Postupným prohledáváním byla nejdřív nalezena seniorka, která byla silně nadýchaná nebezpečným kouřem. Okamžitě byla hasiči vyvedena ven na čerstvý vzduch, kde se postupně rozdýchala a ulevilo se jí. Sedmasedmdesátiletá žena hasičům stačila oznámit, že je v domě ještě její syn.

Další profesionálové z jednotky prohledávali ostatní místnosti v domě, až v obývacím pokoji narazili na muže bez známek života. Hasiči tělo vynesli z domu a okamžitě zahájili jak masáž srdce, tak i umělé dýchání. Po účinných a opakovaných oživovacích pokusech se podařilo muže přivést k životu, k čemuž přispěla i přivolaná posádka zdravotnické záchranné služby. Šestačtyřicetiletý muž byl přenesen do sanitního vozu, kde dál zdravotníci udržovali jeho základní životní funkce. Oba pacienti byli odvezeni do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Zbylá část jednotky se snažila uhasit požár, který byl objeven v ložnici. Nataženým vodním vedením se podařilo požár lokalizovat asi po patnácti minutách zásahu a další hodinu trvala jeho celková likvidace. Celý dům museli hasiči postupně odvětrat jak přirozenou cestou, tak i s nasazením přetlakové ventilace. Během zásahu se lehce zranil také jeden z dobrovolných hasičů, jehož drobná řezná rána byla ošetřena na místě zdravotníky.

V rodinném domě měli majitelé také dva psy. Jeden pes při požáru zemžel, druhý byl vynesen z domu, kde si ho převzal zeť a odvezl ho k veterináři na ošetření. V kouři byl nalezen také uhynulý papoušek.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru jen předběžně ohledáno. Po dohodě s policií bude vyšetřování pokračovat ve čtvrtek dopoledne. Dohlídku na místě požáru zajistili místní dobrovolní hasiči.

Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 150.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek nejméně za 1 mil. Kč.

aktualizace

Dne 2.4.2009 se na místo požáru vrátil vyšetřovatel hasičů, který dál pátral po příčině vzniku požáru. Ta se zatím nepodařila zcela objasnit a případ je nadále v šetření hasičů i policie. Jasno do případu zatím nevnesli ani oba zranění, kteří prozatím nejsou schopni výpovědi a nadále zůstávají v nemocnici.

 

 

 

 


https://www.sdhlhotauvsetina.webnode.cz/